Energibalanse
I denne artikkelen forklares hvordan mengden og typen mat og drikke må samsvare med hvor mye kroppen er i bruk og hvor mye vi sitter stille i løpet av dagen. Her presenterer enkle grep som kan ha stor betydning for vekten, dersom du velger å innarbeide disse som gode vaner i hverdagen.
Energibalansen er et begrep for balanse mellom den energi man inntar igjennom kosten og den energi man forbruker. Dersom man spiser mer enn det man forbruker, vil inntaket lagre seg i kroppen. Dersom lagrene er helt fulle, vil både karbohydrater og fett lagre seg som fett på kroppen. Dette er en mekanisme, som er ment fra naturen sin side, for å beskytte oss i dårlige tider med liten tilgang til mat. Det er derfor viktig å tenke over, at selv om man spiser karbohydrater for eksempel i form av sukker eller frukt, så kan også dette lagre seg som fett på kroppen.
Når man skal gå ned i vekt, er det viktig å tenke over at det er mange prosesser i kroppen som har behov for energi for at den skal fungere. Selv om vi sover, bruker kroppen energi . Jo mer muskler man har, jo mer energi forbrenner man.
Alle indre organ, som for eksempel hjertet, hjernen og lungene, er avhengig av kontinuerlig tilgang til energi. Når vi ikke spiser i lang tid, eller spiser for lite kalorier,vil kroppen bruker av lagrene. Siden noen av kroppens organ, som for eksempel hjernen, er avhengig av karbohydrat, vil kroppen først og fremst sette ned forbrenningen, for å ikke bruke opp lagrene for fort. Etter at lageret er brukt opp, vil den begynne å bruke proteiner fra muskelvevet.
Når man skal gå ned i vekt, ønsker man gjerne en stabil forbrenning , og man vil miste fettvev og ikke muskelvev. Det er derfor viktig å tenke over når man slanker seg, at man ikke skal slutte å spise, men heller spise mer riktig. Man kan gjerne kutte ned på kalorier, men man må passe på å ikke få i seg for lite.